Esztétika Doktori (PhD) Program

Filozófiatudományi Doktori Iskola, ELTE BTK Művészetelméleti és Médiakutatási Intézet

geekság

Mitől felhasználóbarát ez a honlap?

A honlap kialakításakor elsődleges szempontunk az volt, hogy az szerkezetében átlátható, formájában egyszerű és könnyen kezelhető legyen, ezért a honlap nem tartalmaz frame-eket, JavaScripteket, flash klipeket, és nincsen telezsúfolva feleslegesen sok és nagy képpel sem.

A tartalom megjelenítésében szintén a világosságra törekedtünk: a honlapon használt négy szín közül feketével szedtük az egyszerű szöveget, bordóval a linkeket és a címsorokat, szürkével az aktív és a már látogatott, újra aktív linkeket jelöltük.


Miért jó a valid CSS?

A honlap a legújabb W3C által megfogalmazott szabványok szerint készült azért, mert kialakításakor azt is figyelembe vettük, hogy nemcsak a böngészők típusa lehet sokféle, amellyel oldalainkat látogatják, hanem a képernyőméretek, illetve azok képfelbontásának beállításai is felhasználónként változhatnak. Ahhoz, hogy az eltérő technikai feltételek ellenére is mindenki láthassa az oldalak minden elemét, olyan stíluslapra volt szükség, amelynek segítségével ezek a különbségek a felhasználó számára "eltűnnek".


Miért jó a valid XHTML?

Az XHTML a HTML 4.01 nyelvnek XML-be való oltása. Az XML nyelv felelős az adatok helyes és pontos kódolásáért, a HTML az adatok megjelenítéséért. Az ekképp biztosított jól-formáltság manapság, amikor az asztali számítógépek, a notebookok, a különféle kéziszámítógépek és a mobiltelefonok egyaránt alkalmasak internezetésre, elengedhetetlen, ugyanis az eltérő technikai feltételek mellett a képernyőméretek és azok képfelbontásának beállításai is felhasználónként változhatnak. E különbségek áthidalását az XHTML web-sztenderdnek való megfelelés biztosítja.


Mire jó a WAI?

A honlap és oldalainak kialakításakor igyekeztük a lehető legteljesebb mértékben figyelembe venni a W3C WAI ajánlásait, ezért például Internet Explorert használatakor a böngésző Nézet menüpontjának Szövegméret alpontjánál lehet beállítani a megfelelő betűméretet, a szabad forráskodú böngészők esetében elegendő egyszerre a Ctrl és a numerikus billentyűzet + vagy - gombját egymás után annyiszor megnyomni, ahányszor a kívánt betűméret beállításához szükséges.


Milyen jogok védik a honlapot?

A honlap az Esztétika Doktori Program (ELTE BTK) tulajdona. A forráskód a szerzője saját szellemi terméke, azonban felhasználható más, non-profit művek készítéséhez a szerzőre és az oldalra való hivatkozással. Kereskedelmi célú felhasználása tilos. A megváltoztatott forráskódra ugyanilyen jogi megkötések vonatkoznak.

«  kezdőlap