hírek

Marc Augé a Műcsarnokban

Marc_Auge_t

Nem-helyek – a világhírű francia antropológus-etnológus, Marc Augé a Műcsarnokban!


Etnológusként éveken át tanulmányozott távoli népeket, de az elsők között kezdte a nagyvárosi környezetet antropológusként vizsgálni. Az egyik legtöbbet használt város-antropológiai fogalom az ő nevéhez fűződik. Nem-helyek című tanulmánya már napvilágot látott az Elmegyakorlat Műcsarnok-könyvek sorozatban. Két újabb kötetének megjelenése alkalmából látogat Budapestre, ahol szerdán a Műcsarnokban vesz részt kerekasztal-beszélgetésen.

 

November 1-jén a Műcsarnok zárva tart!

 

2013. október 30., szerda, 18 óra

Helyek és nem-helyek. A városi tér élménye

Kerekasztal-beszélgetés

Műcsarnok kiállítótér

Résztvevők:

Marc Augé antropológus, etnológus

Fáber Ágoston szociológus, a kötetek fordítója

K. Horváth Zsolt társadalomkutató, kritikus

Wessely Anna szociológus, művészettörténész

A beszélgetés magyar és francia nyelven zajlik szinkrontolmácsolással.

A belépés díjtalan.

 

Marc Augé (1935, Poitiers) francia etnológus és antropológus, a humán-és irodalomtudományok doktora. Tanulmányait követően (École normale supérieure) a párizsi École des hautes études en sciences sociales (EHESS) igazgatója, 1985-től 1995-ig az elnöke. 1970-ig az ORSTROM kutatási prog­ram igazgatója. 1965-től sorozatos terepmunkát végez Afrikában, elsősorban Elefántcsontparton és Togóban, valamint Dél-Amerikában. 1992-ben többek­kel együtt megalapítják a Centre d’anthroplogie des mondes contemporains de l’EHESS kortárs antroplógiai központot. 1985-től könyvsorozatát mint a minden­napi életre fókuszáló „kísérleti műfaj” eredményeit jelenteti meg, amelynek kö­tetei mintegy a kortárs antropológia „etnofikciós gyakorlataiként” funkcionálnak.

 

A most megjelenő Séta a Luxembourg-kerten át egy nap etnológiai regénye. Augé szerint a „kísérleti műfajnak” ugyanebbe a kategóriájába tartozik az Egy etnológus a metróban is, mely a párizsi metrón való utazás élményét elemzi, valamint a Birtokok és kastélyok című tanulmány is. 1992-ben írta az azóta klasszikussá vált Non-Lieux, introduction à une anthropologie de la surmodernité című munkáját (Nem-helyek. Bevezetés a szürmodernitás antropológiájába, Műcsarnok, 2012), melynek nyomán a nem-helyek kifejezés kurrens fogalommá vált a kultúratudományok területén. A könyv szerzője egy módszertani felvetésből kiindulva kísérli meg – figyelmét a távoli népek, kultú­rák vizsgálatáról saját környezetére irányítva – a klasszikus etnológia módsze­reit és eszközeit a jelenkorra alkalmazni.

Marc Augé művei nem csupán társadalomtudományi tanulmányok, hanem az et­nológia toposzait felhasználó izgalmas reflexiók, melyekben a szimbólum, a ritu­álé, az identitás mindannyiunk napi élményein átszűrve válnak megismerhetővé.

A kerekasztal-beszélgetés alkalmából Gáldi Vinkó Andrea a párizsi metró­ban készített „hangos fotóiból” összeállított Inside-Out című kiállítása látható és hallható a Műcsarnok kávézó előterében, valamint megtekinthető Kresalek Dávid kisfilmje, a Szupermodernitás terei. Nem-helyek a tömegközlekedésben.

Október 30-án Marc Augé Nem-helyek, Egy etnológus a metróban és a Séta a Luxembourg-kerten át kötetei kedvezményes áron megvásárolhatók a Műcsarnokban.

A fordítások a Kosztolányi Program keretében jelentek meg.

 

Bővebb információ és kép forrása: mucsarnok.hu